Buletin Info

Vrei sa primesti ultimile materiale pe mail? Inscrie-te la buletinul info!

Comentarii recente

 Prognoza meteo

Clipe…alese

Niște șoapte...

Soarele apune la:

"Uspénie"

Domnul HristosData de 15 august marchează pentru mulți oameni una dintre cele mai mari sărbători atât în biserica Catolică cât și cea  Ortodoxă. Sărbătoarea este cunoscută popular ca sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sântămăria sau Uspenia. Cu această ocazie se celebrează ziua în care Maria, mama Domnului Hristos a adormit în speranța învierii.

Chiar dacă Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica la 15 august, puțini dintre aceștia știu că la această data în anul 1248 este pusă piatra de temelie a Domului din Köln, sau că în anul 1534 la aceeași dată Ignațiu de Loyola întemeiază Ordinul iezuit, sau că în 1769 se naște Napoleon Bonaparte, împărat al Franței, sau că tot pe data de 15 august 1714 a decedat Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești.

Însă dintre toți aceștia foarte puțini știu că data de 15 august este stabilită ca zi de sărbătoare în mod convențional de către Biserică. Despre această sărbătoare nu găsim informații în Sfintele Evanghelii, ci numai in tradiţia Bisericii. Nu se cunoaște exact nici locul nici data la care Maria „a adormit în Hristos”. Aceaste subiecte sunt tratate în scrierile părinţilor bisericeşti ca: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Gherman al Constantinopolului sau ale lui Ioan Damaschin.

Foarte puţini dintre toţi aceştia îşi mai aduc aminte de cuvintele memorabile Mariei rostite cu ocazia nunţii din Cana Galileei, atunci când s-a terminat vinul: „Să faceţi orice vă va zice.” Prin aceste cuvinte Maria recunoaşte mesianitatea Domnului Hristos precum şi faptul că El, Creatorul şi Mântuitorul lumii este în stare şi are soluţii pentru toate problemele sau neajunsurile făpturii umane.

Dragostea Domnului Hristos s-a exprimat cu atâta profunzime atunci cânt suferind teribila agonie a crucificării Sale, la piciorul crucii l-a văzut pe Ioan, susţinând-o pe Maria, mama Sa. Ea se întorsese la grozava scenă, nefiind în stare să mai stea departe de Fiul ei. Ultima lecţie a lui Isus a fost una de dragoste filială. El S-a uitat la faţa lovită de întristare a mamei Sale, apoi la Ioan, şi a zis: “Femeie, iată fiul tău! Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta!” Ioan 19,27. Ioan a înţeles foarte bine cuvintele lui Isus şi încrederea sacră ce i-a fost acordată. El a luat-o îndată pe mama lui Hristos de la scena înfricoşătoare a Calvarului. Din ceasul acela el a îngrijit-o ca un fiu supus, luând-o acasă la el. Exemplul desăvârşit de dragoste filială al Domnului Hristos străluceşte mai departe prin ceaţa veacurilor fără să pălească. În timp ce îndura tortura cea mai aspră, El nu Şi-a uitat mama, ci a luat toate măsurile necesare pentru viitorul ei.

Aceeaşi grijă ocrotitoare este manifestată de Domnul Hristos faţă de fiecare fiintă unamă, de aceea putem să venim plin de încredere înaintea Sa, căci El este gata să vină în ajutorul nostru şi să ajungă la până la noi, acolo unde suntem fiecare dintre noi.

Mulţumim Doamne că ai făcut posibilă salvarea noastră !

VN:F [1.9.22_1171]
Cum ți-a plăcut articolul?
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
"Uspénie", 9.0 out of 10 based on 4 ratings
Share

Scrie un comentariu

 

 

 

Puteti folosi aceste taguri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 1.247.007 bad guys.