Buletin Info

Vrei sa primesti ultimile materiale pe mail? Inscrie-te la buletinul info!

Comentarii recente

 Prognoza meteo

Clipe…alese

Niște șoapte...

Soarele apune la:

Îndemn pentru biserică

Ted N. C. Wilson, Preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, a făcut apel la membrii bisericii din toată lumea să citească cu seriozitate ceea ce spune Biblia cu privire la hirotonirea femeilor şi să se roage pentru ca el şi alţi lideri ai bisericii să urmeze cu umilinţă călăuzirea Duhului Sfânt în această problemă.

Membrii bisericii care doresc să înţeleagă ceea ce spune Biblia cu privire la hirotonirea femeilor nu au niciun motiv să se îngrijoreze cu privire la modul în care vor începe, a spus Artur A. Stele, care a coordonat un studiu de doi ani fără precedent pe tema hirotonirii femeii, în calitate de Preşedinte al Comitetului de studiere a teologiei hirotonirii.

Stele, care a repetat apelul adresat de Wilson membrilor bisericii de a citi Biblia şi de a se ruga cu privire la această problemă, a recomandat citirea celor trei scurte declaraţii cu privire la următorii paşi de urmat, care citează texte biblice şi ale cofondatoarei Bisericii Adventiste, Ellen G. White, pentru susţinerea fiecăreia dintre cele trei poziţii cu privire la hirotonirea femeilor care au fost adoptate în timpul studiului comitetului.

Rezultatele studiului vor fi discutate în luna octombrie, în cadrul Consiliului Anual, una dintre principalele întâlniri de lucru ale liderilor bisericii. Consiliul Anual va decide dacă le va cere celor aproape 2.600 de delegaţi ai bisericii mondiale să ia o decizie finală cu privire la hirotonirea femeilor prin vot în cadrul sesiunii Conferinţei Generale din luna iulie 2015.

În cadrul unui interviu, Wilson i-a îndemnat pe fiecare dintre cei 18 milioane de membri ai bisericii să citească cu rugăciune materialele de studiu disponibile pe site-ul Biroului pentru Arhive, Statistică şi Cercetare.

„Uitaţi-vă pentru a vedea cum lucrările şi prezentările au avut la bază o înţelegere a unei citiri clare a Scripturii”, a spus Wilson în biroul său de la sediul Conferinţei Generale din Silver Spring, Maryland.

„Spiritul Profetic ne spune să luăm Biblia aşa cum e scrisă”, a spus el. „Şi aş încuraja fiecare membru al bisericii, fiecare reprezentant la Consiliul Anual şi pe cei care vor fi delegaţi la sesiunea Conferinţei Generale, să revadă cu rugăciune acele prezentări, iar apoi să Îi ceară Duhului Sfânt să îi ajute să cunoască voia lui Dumnezeu.”

Spiritul Profetic se referă la lucrările lui Ellen White care, printre alte declaraţii cu privire la modul în care să citim Biblia, a scris în Tragedia veacurilor (p. 598): „Limbajul Bibliei trebuie să fie explicat după înţelesul lui evident, afară de faptul că se foloseşte un simbol sau o figură de stil.”

„Nu avem luxul de a avea Urim şi Tumim”, a spus Wilson, referindu-se la pietrele folosite de marele preot din Israel pentru a afla voia lui Dumnezeu în timpul redat în Vechiul Testament. „Nici nu avem un profet printre noi. Aşa că trebuie să ne bazăm pe conducerea Duhului Sfânt în studierea Bibliei, în timp ce revedem învăţăturile Scripturii.” El a spus că persoanele aflate în conducerea bisericii mondiale sunt angajați într-un proces „foarte deschis, onest și atent” în problema hirotonirii femeilor.

Wilson a adăugat că întrebarea crucială cu care se confruntă biserica nu e dacă femeile ar trebui sau nu hirotonite, ci dacă membrii bisericii care nu sunt de acord cu decizia finală, oricare ar fi aceasta, ar fi dispuși să ignore diferențele și să se concentreze asupra misiunii de 151 de ani a bisericii: proclamarea mesajului din Apocalipsa 14 și al Întreitei Solii Îngerești, revenirea iminentă a lui Isus.

Trei perspective cu privire la hirotonirea femeii

Într-un efort de a înțelege mai bine învățătura Bibliei cu privire la hirotonire, biserica a înființat Comitetul pentru studierea teologiei hirotonirii, un grup format din 106 membri pe care liderii bisericii îl numesc în mod curent TOSC. Nu a fost organizat pentru a fi o reprezentare proporțională a bisericii mondiale, ci doar pentru a participa la studiul ce a durat doi ani. Într-o primă fază, Comitetele pentru Studierea Bibliei din fiecare țară a celor 13 diviziuni au contribuit la procesul de studiu și au fost reprezentate în TOSC.

Unul dintre principalele obiective ale TOSC, care şi-a încheiat activitatea în luna iunie, a fost de a hotărî dacă ar putea găsi un consens cu privire la hirotonirea femeilor, dar nu a reuşit. Membrii s-au împărţit în trei echipe, cunoscute ca poziţiile nr. 1, 2 şi 3:

Poziţia 1 subliniază condiţiile biblice pentru hirotonire, în conformitate cu 1 Timotei 3 şi Tit 1, şi faptul că în Biblie nu sunt menţionate femei hirotonite ca preoţi, apostoli sau prezbiteri. Astfel, conform acestei poziţii, Biserica Adventistă nu are un fundament biblic pentru hirotonirea femeilor.

Poziţia 2 subliniază rolurile de conducere ale unor femei din Vechiul şi Noul Testament precum Debora, Hulda şi Iunia, şi pasaje biblice din Geneza 1 şi 2 şi din Galateni 3:26-28 care subliniază faptul că toţi oamenii sunt egali în ochii lui Dumnezeu. Astfel, conform aceste poziţii, principiul biblic al egalităţii îi permite Bisericii Adventiste să hirotonească femei în poziţii de conducere în biserică, oricând acest lucru este posibil.

Poziţia 3 recunoaşte un model biblic al conducerii bărbatului în Israel şi în biserica creştină primară, susţinut şi de poziţia 1. Dar aceasta subliniază şi faptul că Dumnezeu a făcut excepţii, precum îndeplinirea dorinţei lui Israel de a avea un rege. Conform acestei poziţii, hirotonirea femeilor este o problemă de ţine de regulamentul bisericii, nefiind un imperativ moral; astfel, Biserica Adventistă ar trebui să permită fiecărui câmp să decidă dacă hirotoneşte sau nu femei.

Wilson i-a îndemnat pe membrii bisericii să examineze cele trei poziţii, care sunt prezentate la finalul raportului TOSC.

„Asiguraţi-vă că priviţi toate prezentările şi că înţelegeţi modul în care Dumnezeu vă vorbeşte prin Cuvântul Său şi în umblarea dumneavoastră zilnică alături de El”, a spus el.

Deşi TOSC nu a ajuns la un consens cu privire la hirotonirea femeilor, membrii acestuia au aprobat o declaraţie comună cu privire la teologia hirotonirii şi, într-o declaraţie separată, au afirmat că ei rămân „loiali mesajului şi misiunii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, aşa cum e exprimat prin cele 28 de credinţe fundamentale.”

Wilson a spus că el spera ca toţi membrii bisericii să arate o bunăvoinţă similară.

„Dacă nu avem grijă, diavolul ne va face să deviem în controversa care va crea o diversiune de la ceea ce intenţionează Dumnezeu ca biserica Sa a rămăşiţei din zilele din urmă să realizeze, adică să proclame Întreita Solie Îngerească şi să împărtăşească cu bucurie vestea revenirii iminente a lui Hristos”, a spus el. „Întrebarea mai importantă este cum ne vom raporta la misiunea în derulare a bisericii.”

Ce ar trebui să citească membrii bisericii

Stele, preşedintele TOSC şi director al Institutului pentru Studierea Bibliei al bisericii, a spus că dacă membrii bisericii nu mai citesc nimic altceva, ei ar trebui să citească scurtele „declaraţii cu privire la următorii paşi ce ar trebui urmaţi”.

„Cei ce doresc o prezentare foarte rapidă, pot citi „declaraţiile cu privire la următorii paşi ce ar trebui urmaţi”, a spus acesta într-un interviu. „Apoi, când devin interesaţi, pot citi şi „Prezentarea poziţiilor”.

Prezentările mai lungi fac parte dintr-un raport final de 127 de pagini, care include şi definiţia de o pagină a teologiei hirotonirii aprobată de TOSC, procesul prin care a trecut TOSC, şi o listă a numeroaselor lucrări realizate pentru studiu.

Studiul a fost iniţiat la cererea unui delegat la ultima sesiune a Conferinţei Generale, din anul 2010, iar necesitatea acestuia a fost subliniată de un număr tot mai mare de apeluri pentru hirotonirea femeii din partea anumitor lideri regionali ai bisericii. Complicând şi mai mult problema, trei dintre cele 124 de uniuni ale bisericii – două din SUA şi una din Germania – au autorizat hirotonirea femeilor, în ciuda unui apel al administratorilor bisericii de a aştepta rezultatele studiului şi posibilul vot din cadrul sesiunii Conferinţei Generale, în anul 2015. Biserica mondială nu recunoaşte deciziile celor trei uniuni.

Stele i-a îndemnat pe membrii bisericii să nu fie influenţaţi de opiniile altor persoane cu privire la hirotonirea femeilor şi să ajungă la concluzii proprii, prin studierea cu rugăciune a Bibliei.

„Aceste declaraţii ar putea fi chiar utile deoarece toate pasajele cheie sunt interpretate din unghiuri diferite”, a spus el, ţinând în mână o copie a raportului final al TOSC.

Stele a spus că membrii bisericii ar putea influenţa dezbaterea cu privire la hirotonirea femeii în mai multe moduri, inclusiv vorbind cu delegaţii care îi vor reprezenta la următoarea sesiune a Conferinţei Generale, care va avea loc în San Antonio, Texas.

Wilson a spus, de asemenea, că membrii bisericii şi-ar putea împărtăşi convingerile cu pastorii şi cu preşedinţii conferinţelor lor, dar a cerut ca orice discuţie sau scrisoare să fie respectuoasă şi în spiritul lui Hristos.

„Dar cel mai important”, a spus el, „ne dorim rugăciunile voastre pentru a ne umili noi, în calitate de lideri, şi de a asculta vocea directă a Duhului Sfânt şi voinţa lui Dumnezeu, aşa cum e descoperită în Scriptură.”

Stele a fost de acord, spunând: „Cred că cel mai semnificativ mod de a participa ar fi ca fiecare membru al bisericii să se roage. Rugaţi-vă pentru proces şi pentru sesiune, astfel încât să nu prevaleze înţelepciunea umană, ci voinţa lui Dumnezeu.” (Material preluat integral de pe adventist.ro)

VN:F [1.9.22_1171]
Cum ți-a plăcut articolul?
Rating: 6.5/10 (4 votes cast)
Îndemn pentru biserică, 6.5 out of 10 based on 4 ratings
Share

Scrie un comentariu

 

 

 

Puteti folosi aceste taguri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 1.228.041 bad guys.